Županijski ministri turizma i prometa u radnom posjetu Općini Čitluk


Županijski ministri turizma i prometa u radnom posjetu Općini Čitluk

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije Emil Balavac i ministar prometa i veza HNŽ-a Ivo Bevanda boravili su u radnomu posjetu Općini Čitluk gdje su s načelnikom Marinom Radišićem i njegovim suradnicima razgovarali o problematici i budućoj suradnji s Vladom HNŽ-a s naglaskom na usko povezane resore turizma i razvitka prometne infrastrukture. Zahvalivši na posjetu, načelnik Radišić se osvrnuo na aktualne projekte općinskoga poglavarstva usmjerene na poboljšanje javne turističke i prometne infrastrukture te poboljšanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete.

– Sinergija više povezanih resora i jedinica lokalne samouprave jedini je način osiguranja bržega gospodarskog razvitka HNŽ-a – zajednički je zaključak sa sastanka u Čitluku.

Pozdravivši napore koje općinsko čelništvo ulaže u stvaranje boljih uvjeta za život stanovnika i poslovanje brojnih poslovnih subjekata s područja Čitluka, napose onih iz resora turizma, ministar Balavac je poručio kako ishodi koje u turističkomu smislu ostvaruje Međugorje potvrđuju kako je upravo vjerski turizam jedan od najčešćih motiva putovanja.

– Ono na čemu zajednički možemo i moramo raditi jest stvaranje novih turističkih proizvoda kako bi gosti, ne samo u Međugorju nego i u našim drugim odredištima, ostajali dulje i dolazili tijekom cijele godine – komentirao je Balavac ističući kako dobar početak može biti stavljanje u punu turističku valorizaciju Vinske ceste Hercegovine i nadaleko poznatoga broćanskog vinogorja. Ministar turizma uručio je potom načelniku Radišiću ugovore za sufinanciranje manifestacije Dani berbe grožđa ”Brotnjo” te projekta poboljšanja javne rasvjete postavljanjem energetski učinkovitije LED rasvjete.

Županijski ministar prometa i veza Ivo Bevanda izvijestio je domaćina o tekućim aktivnostima na izradbi Prijedloga programa županijske Uprave za ceste koji će uključivati i projekte vezane za regionalne prometnice koje prolaze kroz Čitluk.

– Prometna infrastruktura iznimno je bitna želimo li postizati bolje ishode kada je u pitanju turizam, ali i gospodarstvo u cjelini. Ministarstvo prometa i veza nastavit će, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, davati puni doprinos obnovi i održavanju svih prometnica koje su u našoj mjerodavnosti. Ovaj posjet potvrda je spremnosti cijele Vlade biti podupiratelj daljnjega razvitka Čitluka kroz aktivnosti svih naših resora – zaključio je Bevanda.

Inače, ministar Balavac jučer je, u svojemu uredu, ugostio izaslanstvo Turističkoga klastera Hercegovina, predvođeno predsjednicom Marijom Vukoja Lastvić, otvorivši time proces konzultiranja sa strukovnim udrugama i realnim turističko-ugostiteljskim sektorom. Uz napomenu kako je osnovni cilj Klastera očuvanje i promoviranje svih posebnosti hercegovačkoga turističkog područja, osvrnuli su se i na činjenicu da Vlada HNŽ-a, putem Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, financijski potpomaže djelovanje Klastera kroz potporu međunarodnim sajamskim predstavljanjima i organiziranjima tematskih konferencija.

– Turistički klaster Hercegovina najbolji je primjer kako bi trebao funkcionirati destinacijski  menadžment koji koordinira aktivnosti svih interesnih skupina unutar jednoga odredišta s ciljem snaženja njegove konkurentnosti. Vjerujem u to kako ćemo u vremenu pred nama, u suradnji i s Klasterom, takav način upravljanja preslikati i na naše turističke zajednice kako bi izrasle u tijela koja upravljaju odredištem vodeći računa o njegovoj konkurentnosti i održivosti – izjavio je ministar Balavac, izrazivši nadu u to kako će TKH i njegovih trideset članica u resornomu ministarstvu prepoznati pouzdanoga partnera u svim projektima koji vode daljnjemu razvitku održivoga turizma u HNŽ-u.

WordPress Video Lightbox